Saône
Door: Jeanette
Blijf op de hoogte en volg Duende
13 Juni 2010 | Frankrijk, Parijs
Dinsdag 8 juni gevaren naar Crêches-sur-Saône, eerst onderweg ergens een terrasje opgezocht, daar een wijntje gedronken en weer verder. Onderweg zagen we nog steeds de grote riviercruisers, zoals die ook op de Rijn varen.
Woensdag 9 juni met een beetje zon naar Mâcon, daar geshopt en een beetje de stad bekeken, verder gevaren en gestopt zijn in Châlon-sur-Sâone. In deze haven konden we tanken aan de kade, dus dat was handig.
Donderdag 10 juni klein stukje gevaren tot Gergy en
Vrijdag 11 juni wakker geworden in potdichte mist! Dat beloofde dus mooi weer en dat werd het ook! Eerst het ochtendritueel voor Jeanette, naar het dorpje croissants en een baquette kopen, lekker ontbijten en om 9.35 uur vertrokken. Vandaag ook de helft van de rivier de Saône bereikt en deze dag ook de eerste geautomatiseerde sluizen gehad. Dat werkt mooi, je draait aan een slang die midden boven het water hangt op ongeveer 100 meter vóór de sluis en de sluis gaat open. Nadat je hebt vastgemaakt in de sluis, duw je de blauwe stang omhoog, die in de wand van de sluis verwerkt is en de deuren gaan achter je dicht. Het water kolkt de sluis in en na een paar minuten ben je op hoogte. De deuren gaan aan de hoge kant open en je vaart de sluis weer uit. Mooi hè. Oh ja, Frans had in Arles een hoed gekocht tegen de zon op zijn blote hoofd. Je raadt het al, ook deze ging overboord. . . Weer de ‘man overboord’ beoefend en de hoed weer gevangen. Om 17.40 uur aangemeerd aan een stenen kade in Lamarche en ’s avonds heerlijk gegeten in een ‘Logis de France’ restaurant dat we ontdekten. Bourgonjewijn uit de streek, escargots en st’jacobsschelpen, ja ja, het was heerlijk.
Zaterdag 12 juni een dagje varen naar Savoyeux-sur-Saône, met weer een aantal sluizen en de eerste tunnel van de reis. De Saône is trouwens een erg mooie rivier die door het landschap slingert.
Vandaag, zondag 13 juni, via het Wifi-systeem in Savoyeux geskypt met Cesar, die een hut had gemaakt in de tuin. Hij liet hem zien via de lap-top, die hij meenam de tuin in! Via het scherm gezwaaid naar Samijn en Jolijn en om 10.30 uur een kort tripje naar Scey-sur-Saône, waar we nu in een haventje liggen, een lekker zonnetje erbij en op de kant hebben we een leuk restaurantje gezien voor vanavond. En ook vandaag hadden we weer een tunnel, de tunnel van Saint-Albin.